top of page
El ile beyaz bir kağıt torba

Turquality Danışmanlığı

TURQUALİTY desteğine hazırlık ve başvuru sürecinde Uzman Danışmanlırımız öncelikle başvuru yapmak isteyen şirketin uygunluk durumunu inceleyerek Ön Koşulları karşılama durumunu inceler.

Özel Yönetim Sistemleri Eğitim Danışmanlık, Turguality danışmanlık firmaları arasında uzmanlığıyla öne çıkarak markanızı uluslararası pazarlarda rekabetçi bir konuma taşımanızda size rehberlik eder. Turguality başvuru danışmanlığı sürecinde, başvurudan belge almaya kadar her adımda işletmenizi destekliyoruz.

 

Turquality'nin Amacı

Ülkemizin rekabet avantajını elinde bulundurduğu sektörlerde, markalaşma potansiyeli olan üretiminden satış sonrası verilen hizmetlere kadar bütün süreç yönetimi ele alınmaktadır.

Böylece program kapsamındaki işletme marka konumlarının güçlendirilmesi, uluslararası pazarlara açılmalarının hızlandırılması, pazarlarda kaliteli Türk malı imajının oluşturulması ve yerleştirilmesini amaçlamaktadır. Özetle Turquality programının amaçları; markalaşma bilinci ve sürecinin hız kazanması, Türk mallarının dış pazarda tutundurulması ve Türk  malı imajının sağlanmasıdır.

 

TURQUALITY Nedir

Turquality, dünyanın devlet destekli ilk ve tek markalaşma programıdır. Türkiye’nin rekabet avantajını elinde bulundurduğu sektörlerde, markalaşma potansiyeli olan ürün gruplarını üretiminden pazarlamasına, satışından satış sonrası verilen hizmetlere kadar bütün süreçlerini kapsayan bir destek sistemi oluşturularak, program kapsamındaki işletme markalarının konumlandırılması, konumlarının güçlendirilmesi ve bu markaların uluslararası pazarlara açılmalarının hızlandırılması ile uluslararası pazarlarda kaliteli Türk malı imajının oluşturulması ve yerleştirilmesini amaçlamaktadır. Turquality Danışmanlığı başvurusu ön koşullarını sağlayan firma ve markalar, değerlendirme kriterlerinin sonucuna göre firmanın Turquality veya marka programı kapsamına alınması karar verilmektedir. Turquality Danışmanlığı alınması durumunda firmalar kurumsallaşma ve markalaşma olgunluk seviyelerini yükselterek Turquality programına kabul edilme şanslarını artırmaktadırlar.

Turquality'nin Ön Koşulları

Turquality programının 2 önemli ön koşulu vardır. Müracaat eden markanın Türkiye’de tescilinin yapılmış olması ilk ön koşulu oluşturmaktadır. Yurt dışında, ibraz edeceği iş planında belirtilecek hedef pazarlarının en az birinde aynı markanın tescil edilmiş olması ikinci ön koşulu oluşturmaktadır.  Turquality program başvurusu ön koşullarını sağlayan firma ve markalar, değerlendirme kriterleri neticesine göre Turquality veya marka programı kapsamına dahil edilmektedir.

Turquality Destekleri Nelerdir?

Turquality firmaları, Türkiye’nin ihracat potansiyelini artırmak ve uluslararası pazarlarda rekabet gücünü yükseltmek için devlet tarafından desteklenmeye hak kazanan firmalar olarak tanımlanabilirler.  

“Turquality desteği nedir?” sorusunun cevabı ise, 'gerekli şartları ve kriterleri karşılayan bu firmalara devlet tarafından verilen çeşitli teşvik ve hizmetler' olarak verilebilir. Turquality desteği alan firmalar, markalaşma, pazarlama, tanıtım, eğitim, danışmanlık, sertifikasyon, fuar katılımı, patent tescili gibi konularda devlet desteğinden yararlanabilirler.  

Turquality desteklerinde yönetim danışmanlığı firması tarafından ön değerlendirmesi yapılan, Ticaret Bakanlığınca destek alması kararlaştırılan firmaların, ilgili markaları harcamaları %50 oranında desteklenir. 

MADDE 14 – (1) Marka/TURQUALITY® destek programı kapsamına alınmak için başvuruda bulunan şirketin;

Turquality programına katılmak isteyen firmaların, marka ve ihracat performansı açısından belirlenen bazı ön koşulları sağlaması gerekmektedir. 2024 yılı itibarıyla geçerli olan başvuru şartları şu şekildedir:

  • İhracat Geçmişi: Başvuru sahibi şirketin, ihracat kayıtlı satışlarıyla organik bağa sahip olan şirketler de dahil olmak üzere, son üç takvim yılı içinde ihracat yapmış olması gerekmektedir. Bu, firmanın uluslararası pazarda aktif olduğunu ve sürdürülebilir bir ihracat potansiyeline sahip olduğunu göstermektedir.

  • İhracat Miktarı: Başvuru sahibi şirketin, yine organik bağa sahip şirketler de dahil olmak üzere, başvuru tarihine kadar son üç yıllık ortalama ihracatının en az 3 milyon ABD Doları seviyesinde olması gerekmektedir.

  • Türkiye'de Marka Tescili: Başvuruya konu olan markanın, Türkiye’de en az bir yıldır tescilli olması zorunludur.

  • Uluslararası Marka Tescili: Markanın, Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü’nün (WIPO) Madrid Uluslararası Marka Tescil Protokolü’ne taraf olan ülkelerden (Türkiye hariç) en az birinde en az bir yıldır tescilli olması gerekmektedir.

  • Öncelikli Yurt İçi Tescil: Başvuruya konu olan markanın, ilk yurt dışı marka tescilinden önce Türkiye’de tescil edilmiş olması şarttır. Bu, markanın öncelikle yerel pazarda tanıtılmasını ve korunmasını sağlama amacı güder.

  • Tescil Sahipliği: Marka tescillerinin (hem yurt içi hem de yurt dışı) aynı şirket adına kayıtlı olması gerekmektedir. Marka haklarının tutarlı bir şekilde yönetilmesini ve herhangi bir hukuki karmaşayı önlemeyi hedefler.

  • Organik Bağ ve Tescil: Markaya ilişkin tescillerin başvuru sahibi şirket, bu şirketle organik bağı olan yurt içinde yerleşik bir şirket, aynı holding/şirketler topluluğu bünyesindeki bir diğer yurt içi şirket veya destek kapsamındaki şirketin bağlı bulunduğu holding şirketi adına kayıtlı olması gerekmektedir.

  • Türk Malı İmajı: Türk malı/markası imajına zarar verebilecek veya bu imaja aykırı olacak ifade, sembol, şekil, işaret ya da ülke, şehir, bölge isimlerini içeren markaların başvuruları kabul edilmez. Bu, Türkiye’nin uluslararası itibarını koruma ve güçlendirme amacını taşır.

Turquality başvuru şartlarına dair daha detaylı sorularınız ve şirketinizin Turquality kapsamındaki firmalara uyumlu olup olmadığını öğrenmek için şimdi Özel Yönetim Sistemleri Eğitim Danışmanlık Turquality Danışmanlığı ile iletişime geçin!

bottom of page